Gisteren was zoals verwacht opnieuw een dag vol drama in de 5e etappe van de Cape Pioneer Trek. Op het programma: 88 kilometer en 1700 hoogtemeters. Geen zware doortocht door de Kamanassi dit jaar, wel een lus rond Oudtshoorn met een snelle aanloop op brede districtroads gevolgd door de typische rotsige trails (met een aantal zeer ruwe secties) waarvoor de Karoo zo berucht is.

Cape Pioneer Trek - stage 5Het peloton neemt een rustige start en het is pas op de eerste (zeer) steile klim dat de race echt los barst. In de ruwe en rotsige afdaling die volgt nemen de klassementsrijders geen risico’s om de kans op lekrijden te beperken. Erik Kleinhans en Matt Beers hebben niets meer te verliezen nadat ze door maagproblemen van Kleinhans in etappe 2 veel tijd verloren. Zij gaan vol door en leggen zo de basis voor hun 3e overwinning op rij, de vierde al in deze Cape Pioneer Trek.

Ondanks de meer behouden rijstijl regent het lekke banden bij de achtervolgers. Het Estse duo Pruus en Tarvis rijdt opnieuw 2 maal lek, maar slagen er deze keer wel in om het gat steeds terug dicht te rijden en vervolgens ook nog weg te rijden naar een tweede plaats.

Cape Pioneer Trek - stage 5De grootste klappen vallen vandaag bij het Nederlandse Stappenbelt-Specialized duo. Jeroen Boelen en Erik Groen krijgen af te rekenen met een lekke band en een kapotgeslagen crank en verliezen zo hun mooie derde plaats in het algemeen klassement. Zuid-Afrikaanse Olympiër James Reid en zijn teammaat Julian Jessop (team Spur) komen zo op 3 met 2:14 voorsprong op Boelen en Groen. Achter het Nederlandse duo zijn locals Kleinhans en Beers na hun geslaagde aanvalspogingen van de laatste dagen tot op 39 seconden genaderd. Met nog 1 dag te gaan is de strijd om de laatste podiumplaats zeker nog niet gestreden.

Cape Pioneer Trek - stage 5

Bij de ‘veterans’ doen Wim Tollenaere en Hans Planckaert (De Fietser Rotwild Zaes) een goede zaak nadat hun naaste concurrenten herhaaldelijk lek rijden en veel tijd verliezen. Het Belgische duo finisht vandaag opnieuw knap tweede en bezetten nu ook deze plaats in het algemeen klassement met 5:21 voor op het derde team in de stand.

Vandaag staat alweer de laatste etappe van de 8e editie van de Cape Pioneer Trek op het programma. Met 57 km en 1200 hoogtemeters een relatieve korte etappe, al zal er in verschillende categorieën nog hard geraced worden.

Info

Wil je de Cape Pioneer direct volgen, dan kan via volgende kanalen:

Tekst: Katja Cauwenberg en Ken Van den Bulke
Foto’s:
ZoonCronje

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!