Van 15 graden ‘s ochtends aan de start in George naar een bloedhete 40 graden aan de finish in Oudsthoorn. Dat stond de deelnemers te wachten op de 5e dag in de Cape Pioneer Trek. In deze etappe met 94 km en 1650 hoogtemeters trekt de race over de Montagupas de droogte van de Klein Karoo in.

Cape Pioneer Trek - stage 4Naast de temperaturen, verandert ook de ondergrond drastisch en zowel de bikers als de bikes kregen het hard te verduren. Door de ruwe ondergrond reden meerdere teams lek. Hierbij de leiders in drie categorieën: gele trui dragers Nico Bell & Gawie Combrinck, roze trui draagsters Vale & Strauss en de leiders bij de veteranen De Villiers & Venter. Ook het Ests duo Travis & Puurs had opnieuw pech, ditmaal met een gebroken ketting. Daarnaast brak oa Bram Rood nog zijn zadelpen; na hun derde plaats vorig jaar, mag het duo Rood-Mos een nieuwe podiumplaats in het eindklassement nu wel vergeten.

Cape Pioneer Trek - stage 4Van diegenen die geen pech hadden, waren Erik Kleinhans en Matt Beers net als gisteren de sterksten: Kleinhans, die het parcours kent als geen ander, trok ten aanval met nog 30km te gaan en tesamen met teamgenoot Beers reed hij meer dan 2min weg van de naaste concurrentie. Door de maagproblemen van Kleinhans op dag 2 verloor dit duo veel kostbare tijd. Voor het eindklassement spelen ze dan ook geen rol van betekenis meer. Bell & Combrinck blijven ondanks de pech stevig in het geel, met 8 minuten voorsprong. Tussen de posities 2 en 4 zit er amper 3’41”, waardoor de strijd om de 2 resterende podiumplaatsen nog spannend blijft!

Bij de dames konden Cherie Vale & Mariske Strauss ondanks hun lekke band en later een wielwissel, een 5 op 5 noteren!

Onze Belgen Wim Tollenaere en Hans Planckaert werden ditmaal 2e, en ze blijven 3e bij de veteranen in het algemeen klassement.

Vandaag is alweer de voorlaatste etappe van de Cape Pioneer Trek 2016 gereden: een volledig nieuwe etappe van 88 km rond Oudtshoorn. In tegenstelling tot de voorbije jaren worden de deelnemers van de Kammanassie bespaard, maar de organisatoren hebben wellicht een stevige variant in petto. Gelukkig zou het minder heet worden.

Info

Wil je de Cape Pioneer direct volgen, dan kan via volgende kanalen:

Tekst: Katja Cauwenberg en Ken Van den Bulke
Foto’s:
ZoonCronje

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!