Medio januari was het zover! De ‘Fatbike Snow Epic’ werd gepresenteerd als Europa’s eerste MTB-winterfestival in het idyllische Zwitserse plaatsje Engelberg. Het evenement, dat een initiatief is van de organisatoren van de bekende Cape Epic, bestond uit 5 wedstrijden in 3 dagen. Over de besneeuwde skipistes streden de rijders in verschillende disciplines, zoals uphill, downhill, crosscountry en XCE. Een fatbike met extra brede banden was bij deze avontuurlijke wedstrijd verplicht (minimaal 3,7” banden en 44 mm velgen). Bij de heren waren er 107 deelnemers, onder wie oud-kampioenen als Thomas Misser, Bart Brentjens, Rune Høydahl en Gary Foord, maar ook marathonspecialisten uit Europa, Amerika, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika! Bij de dames was Esther Süss de te kloppen vrouw.

De Spanjaard Thomas Misser (40) won de eerste etappe, een XCO-loop van 30 kilometer. Twee minuten na de voormalige Spaanse downhillkampioen finishte oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens en hij klopte de Noor Rune Høydahl in de sprint. Het was alsof de tijd stilgestaan had toen de podiumfoto’s werden genomen. Bij de dames zegevierde de Zwitserse Esther Süss op haar roze banden, vóór haar landgenote Alba Wunderlin en de Amerikaanse Amber Stull.

De uphill werd vervolgens gewonnen door de Zwitser Silvio Busser, terwijl de afdaling en de XCE op naam kwamen van zijn landgenoot Remo Heutschi. In de finalerit ten slotte was de Spanjaard Ibon Zugasti de snelste. “Het was niet gemakkelijk met al die sneeuw, maar een geweldige ervaring”, aldus Bart Brentjens.

In de eerste rit had je nog wel met een normale mountainbike kunnen rijden, maar na die halve meter sneeuw die er plotseling viel, had je de fatbike echt nodig.

Het algemeen klassement ging naar de Spaanse ex-downhilltopper Thomas Misser, die maar liefst 14 nationale en 2 Europese titels op zijn naam heeft staan. De 45-jarige Noor Rune Høydahl werd tweede, vóór de Zwitser Silvio Busser. Bart Brentjens eindigde op een mooie 7e plaats. Verdere uitslagen heren: 24. Karel De Wael (B), 28. Gerard de Bruijn (NL), 51. Jan Dams (B), 54. Bruno D’Hoker (B), 77. Dirk Verherstraeten (B), 83. Ronald Jacobs (NL). Dames: 1. Esther Süss (Zwi.), 2. Alba Wunderlin (Zwi.), 3. Amber Stull (USA).

Info

www.snow-epic.com